Noodnummer 101

Diefstal van of uit je wagen

Een diefstal van of uit je wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Het brengt onvoorziene kosten, tijdverlies en administratieve rompslomp en een naar gevoel met zich mee. Mensen laten vaak waardevolle voorwerpen in de auto liggen: handtassen, sleutels, mobiele telefoons, gps-toestellen ...



Er zijn heel wat tips die de kans op een diefstal van of uit je wagen verminderen. De preventiedienst besteedt ook heel wat aandacht aan het thema autodiefstal.

Parkeren / afsluiten voertuig

  • Parkeer je wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit je wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als je je wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan je tevens een fikse geldboete opleveren.
  • Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad.
  • Vergeet voor je de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
  • Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een “geheime” plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.
  • Als je de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk je boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg. Gestolen documenten worden gebruikt bij verzekeringsfraude en autozwendel. Bewaar thuis kopieën van uw boorddocumenten. 
  • Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen: plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif je antennen in, gebruik afsluitbare systemen om je goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Waardevolle voorwerpen

  • Neem altijd je waardevolle voorwerpen (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van je wagen op het moment van vertrek, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet. Zo breng je niemand op het idee in je wagen in te breken.
  • Verwijder steeds je mobiele gps en gps-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op je voorruit. Dieven breken in in je wagen bij het zien van een gps en/of de gps-houder en/of de zuignapafdruk op je raam, in de hoop zich een gps toe te eigenen.
  • Gebruik de PIN-code op je gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan je gps niet meer gebruikt worden zonder juiste PIN-code.
  • Schakel steeds de blue-tooth en wifi- functie uit (van je gps, laptop, gsm..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van je waardevolle voorwerpen.
  • Laat nooit geld of betaalkaarten achter in je wagen. Laat je handschoenkastje en/of het kofferzeil open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen zijn.
  • Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al je waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor je gps, laptop, imei-nr van je gsm,... Het serienummer en imei-nr zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
  • Berg opladers en houders voor media-apparaten zo goed mogelijk op zodat deze niet zichtbaar zijn van buitenuit. Deze kunnen de indruk geven dat er nog waardevolle voorwerpen in de auto te vinden zijn.
  • Is je koffer leeg? Laat het kofferzeil dan open zodat het duidelijk is dat er geen buit te rapen valt. Ook een leeg handschoenkastje kan je laten openstaan. 

Rondrijden in de stad

  • Sluit wanneer je in de stad rijdt, tijdelijk de portieren langs de binnenkant om te beletten dat iemand in je wagen binnendringt terwijl je bv. aan een stoplicht wacht.

Wens je hier meer info rond: zie http://www.besafe.be/

Toch slachtoffer?

1. Doe steeds aangifte bij de politie.

2. Blokkeer je bank- en kredietkaarten via CARD STOP  078/170 170

3. Blokkeer je identiteitsdocumenten via DOC STOP  00800 2123 2123.

4. Verwittig je verzekeraar.